Top 10 carti post-apocaliptice

postapocalypticbooks

Top 10 – Carti Post-Apocaliptice:

The Road (Drumul), Cormac McCarthy

the-road-cormac-mccarthy

Nr. pagini: 241

Data publicarii: 2006

Roman castigator al Pulitzer Prize 2007, al James Tait Black Memorial Prize 2006 si ecranizat in 2009 de John Hillcoat, cu Viggo Mortensen, Charlize Theron si Robert Duvall in rolurile principale.

O iarna atomica in care nu mai exista animale sau plante, singura prezenta constanta este foamea si orice intalnire intre doua fiinte omenesti poate sfarsi intr-un act de canibalism. Iata decorul postapocaliptic, definit fie prin absente tragice, fie prin prezente amenintatoare, prin care calatoresc un barbat fara nume si fiul lui, incercand sa ajunga la mare. Au un pistol cu doua gloante, ceva resturi de mancare si niste paturi vechi – si, foarte important, se au unul pe altul. Supravietuirea inseamna insa amoralitate, dupa cum invata copilul studiindu-si tatal, a carui dragoste pare a fi ultimul lucru ramas din lumea veche, ultima realitate confortabila, mostenita, la adapostul careia te poti odihni.

 

World War Z (Razboiul Z), Max Brooks

world-war-z-max-brooks

Nr. pagini: 342

Data publicarii: 2006

Un medic chinez asistă la primele cazuri ale unei epidemii inexplicabile, care cuprinde treptat întreaga lume. În mai puțin de un an, populația Americii își găsește adăpost în lagărele pentru refugiați din Cuba, europenii se baricadează în castele medievale, iar Pakistanul abate asupra planetei iarna nucleară…

„Pacientul zero“ al pandemiei apare în China, al cărei guvern încearcă să restricționeze infecția și inventează o criză ce implică Taiwanul pentru a-și masca activitățile. Epidemia se răspândește însă în alte țări prin intermediul comerțului cu organe de pe piața neagră și al refugiaților, înainte ca răbufnirea ei în Africa de Sud să o aducă în atenția publicului… Peste zece ani, peisajul geopolitic al planetei este transformat pentru totdeauna.

„Omenirea s-a clătinat în pragul extincției…“

The Stand (Apocalipsa), Stephen King

the-stand-stephen-king

Nr. pagini: 1152

Data publicarii: 1990

In ciuda tuturor precautiilor, un virus scapa de sub controlul laboratorului unui centru de cercetari al armatei americane, raspandind o epidemie care va cuprinde mai intai America, apoi intreaga lume. Civilizatia se naruie, lumea se transforma in pustiu. Putinii supravietuitori incep sa aiba cosmaruri. Unora li se arata o batrana inteleapta, Abigail, care ar putea salva civilizatia, altora un barbat cu zambet letal si puteri inexplicabile: Randall Flagg, un tiran de certa sorginte demonica. In jurul lor se vor forma doua comunitati care se vor infrunta, reiterand perpetua lupta intre Bine si Rau.

Perpetuand mostenirea lui Poe, Hawthorne, Melville, Henry James si H.P. Lovecraft, King este urmasul traditiei gotice americane, plasandu-si ororile in decoruri contemporane, descriind lupta culturii cu tenebrele sale… El este cel care a relevat cosmarul civilizatiei noastre idealiste.

Metro 2033, Dmitry Glukhovsky

metro-2033-dmitri-gluhovski

Nr. pagini: 624

Data publicarii: 2008

În anul 2033, supraviețuitorii unui război atomic planetar încearcă să-și continue existența sub pământ, în stațiile de metrou din Moscova, unde pericole nebănuite îi așteaptă la tot pasul. În lupta cu Întunecații – creaturi misterioase care trăiesc la suprafață și care coboară în adâncuri în căutarea oamenilor –, Artiom, personajul central al cărții, trece prin experiențe care îi demonstrează că cel mai mare pericol pentru om rămân tot oamenii. Metro 2033 este un roman apocaliptic ce clădește un univers de coșmar pe ruinele lumii imperfecte a zilelor noastre.

Wool (Silozul), Hugh Howey

wool-silozul-hugh-howey

Nr. pagini: 509 pagini

Data publicarii: 2012

Un univers distopic se contureaza infricosator in labirintul subteran din Silozul, marele succes al lui Hugh Howey. Locuitorii din aceasta lume postapocaliptica nu comunica defel cu exteriorul decat printr-un ecran. Cum filtreaza realitatea? Cum supravietuiesc in silozurile pe care nu le pot parasi niciodata?

Station Eleven (Simfonia itineranta), Emily St. John Mandel

station-eleven-emily-st-john-mandel

Nr. pagini: 336

Data publicarii: 2014

Simfonia itineranta este un roman complex, ciudat, despre anii de dinainte si de dupa o pandemie care ucide majoritatea populatiei de pe Terra, avand in centru destinele unei trupe de actori supravietuitori. Planurile temporale se impletesc in mod armonios. Frumos scris, bine construit, nu este, cum s-ar putea crede, doar un roman postapocaliptic sumbru, ci ne ofera o viziune inedita despre un viitor distopic.

I Am Legend, Richard Matheson

i-am-legend-richard-matheson

Nr. pagini: 160

Data publicarii: 1999

Poate ca Robert Neville este singurul supravietuitor al unei molime incurabile care a transformat fiecare barbat, fiecare femeie si fiecare copil in creaturi nocturne insetate de sange, decise sa-l extermine. Ziua, umbla dupa hrana si provizii, disperat sa gaseasca vreun alt posibil supravietuitor… dar, de pretutindeni, este urmarit de fiinte spectrale, infestate, care il pandesc in asteptarea unei miscari gresite… ce, fara doar si poate, va veni candva…

On The Beach, Nevil Shute

on-the-beach-nevil-shute

Nr. pagini: 296

Data publicarii: 2002

“It’s not the end of the world at all,” he said. “It’s only the end for us. The world will go on just the same, only we shan’t be in it. I dare say it will get along all right without us.”

Day of the Triffids, John Wyndham

the-day-of-triffids-john-w

Nr. pagini: 228

Data publicarii: 2003

Inainte de a se dedica exclusiv literaturii, John Wyndham Parkes Lucas Benyon Harris (1903-1969) si-a incercat norocul in mai multe domenii, inclusiv agricultura, drept, publicitate si comert. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial publica, sub semnatura John Wyndham, fictiuni de referinta ale genului stiintifico-fantastic: Day of the Triffids, The Kraken Wakes (ambele traduse in numeroase limbi), The Chrysalids, The Midwich Cuckoos (ecranizat sub titlul Village of the Damned),The Seeds of Time, Trouble with Lichen, The Outward Urge si Chocky. In 1951, anul aparitei, Ziua trifidelor exprima multe din temerile civilizatiei umane care traversase experienta atroce a razboiului. Romanul lui Wyndham a parut cu atat mai interesant intr-o epoca in care Marea Britanie, Europa si intreaga planeta se vedeau din nou confruntate cu un cosmar apocaliptic: Razboiul Rece si amenintarea nucleara. De aici si succesul fulminant al cartii si al ecranizarii sale imediate in deceniul al saselea al secolului trecut. Prin incursiunea incredibil de verosimila intr-o lume luata in stapanire de plantele modificate genetic, romanul lui Wyndham inaugureaza unul dintre cele mai puternice filoane tematice ale literaturii si filmului de anticipatie.

The Girl with All The Gifts, M.R. Carey

m.r.-carey---fata-cu-toate-darurile-c1

Nr. pagini: 460

Data publicarii: 2014

Melanie este o fata foarte speciala. Dr. Caldwell o numeste „micul nostru geniu“.

In fiecare dimineata, Melanie asteapta cuminte in propria celula sa fie luata si dusa la clasa ei. Atunci cand Sergentul Parks vine dupa ea, arma lui este intotdeauna incarcata si indreptata spre ea cat timp doi dintre oamenii lui o imobilizeaza intr-un scaun special. Ea nu crede ca oamenii o plac prea mult. Glumeste cu ei ca nu ii musca, dar ei nu rad deloc.

Melanie iubeste scoala. Adora sa invete despre adunari si silabe si despre lumea care exista in afara clasei si a celulelor in care traiesc copiii. Cateodata ea ii povesteste invatatoarei favorite toate visurile pe care le are pentru cand va creste mare si va explora lumea. Melanie nu stie de ce asta o intristeaza atat de mult pe domnisoara Justineau.

Leave a Reply